Érettségi Blog

Kiemelt cikkek

Fizika érettségi 2020 május tesztkérdések és számolási feladatok megoldása

Gyakoroljatok velünk a fizika érettségire! Az alábbi videókban a 2020 májusi emelt szintű fizika írásbeli vizsga feladatait oldjuk meg. Többek között leugrunk a tengerpartra, és megnézzük, hogyan kell sótalanítani a tengervizet napenergiával. Kiszámoljuk, hogy mekkora nehézségi erővel vonzza a Merkúr a felszínén lévő 1 kg tömegű testet, valamint Tarzan módjára egy liánba belecsimpaszkodva átlendülünk a szakadék felett.

Elolvasom

Középszintű matematika érettségi 2020 május megoldása

Oldjuk meg együtt a a 2020 májusi középszintű matematika érettségi feladatait! Fogunk textílgyárban törölközőt gyártani -na nem azért, hogy bedobjuk az érettségin- hanem, hogy meghatározzuk, hogy négy kék, két sárga és egy piros törölköző közül mennyi annak a valószínűsége, hogy két törölköző sárga lesz. Meg fogjuk ismerni a női súlylökő olimpikonokat és ki fogjuk számolni Márton Anita hat dobásának átlagát és szórását, valamint, hogy igazán megdolgozzunk a jó matek érettségi jegyért, le fogjuk még burkolni a felsőoktatáshoz vezető utunkat ötszög alapú, egyenes hasábokkal.

Elolvasom

Emelt Matematika érettségi 2020 május feladatok megoldása

Nézzük megy együtt a 2020 májusi emelt szintű matematika érettségi feladatainak a megoldásait!
Csupa nagyvárosi példákkal fogunk találkozni. Megnézzük, hogy az autók rendszámában milyen különböző matematikai összefüggéseket lehet felfedezni -hiszen a dugóban araszolva mi mást tennénk-,
kiszámoljuk az étteremben elfogyasztott ételek és italok helyes bruttó árát -mert ugye mindig leellenőrizzük a számlát,
illetve megvizsgáljuk az összefüggést a bliccelés és a vonaljegy ára között – de szigorúan nem a 4es-6os vonalán.

Elolvasom

Angol névelők és prepozíciók – Angol érettségi

A névelők és a prepozíciók nagyon apró nyelvtani egységek, és sokan úgy gondolják, hogy a használatuk mindig egyszerű és egyértelmű. Ez azonban nem így van: nagyon sok nyelvtanuló összekeveri például az IN, az ON és az AT elöljárószókat, vagy nehezen dönti el, mikor kell névelőt használni és mikor nem. És mivel ezeket az “apróságokat” naponta sok alkalommal kell használnunk, nagyon fontos, hogy rendet tegyünk a fejekben és néhány ügyes trükk segítségével egyszer és mindenkorra megjegyezzük, mikor melyik a helyes. Ebben a videóban összeszedünk mindent, amit csak tudnod kell ebben a két témában, rávilágítunk néhány logikai összefüggésre, illetve beszélünk a kivételekről is.

Elolvasom
Emelt töri érettségi Károly Róbert 500px

Károly Róbert – Történelem érettségi

Károly Róbert magyar uralkodó nagyon fontos téma az írásbeli és a szóbeli történelem érettségin, középszinten és emelt szinten egyaránt. Ebben a blogbejegyzésben és a hozzá tartozó videóban összeszedtünk mindent, amit fontos tudni róla – hogyan került a trónra az Árpád-ház kihalása után, hogyan erősítette meg a pozícióját, illetve milyen gazdaságpolitikát és külpolitikát folytatott.

Elolvasom

Angol segédigék és használatuk a képleírásban – Angol érettségi

A szóbeli érettséginek nagyon fontos része a képleírás, illetve a kép alapján történő témakifejtés. Emelt szinten elvárás, hogy a szóbeli feleletnek ez a része is jól legyen felépítve tartalmilag, illetve hogy a megfelelő nyelvtani szerkezeteket használd az úgynevezett “spekuláció” során – vagyis olyankor, amikor nem teljesen egyértemű a számodra, hogy mi látható a képen. Ebben a videóban végigvesszük a segédigéket, amiket ilyenkor használunk, illetve további hasznos tippeket is kapsz.

Elolvasom

Passive Voice: A szenvedő szerkezet – Angol érettségi

A szenvedő szerkezettel (angolul Passive Voice) gyakran találkozunk angol szövegek, például cikkek olvasásakor – és bizonyos beszédhelyzetekben megkerülhetetlen, hogy mi magunk is használjuk. Mindkét szempontból fontos, hogy tisztában legyünk a nyelvtani felépítésével. logikájával – és persze azzal, hogy milyen esetekben érdemes használni, hogyan tudjuk megkülönböztetni az aktív szerkezettől, illetve, hogy milyen módon kombinálhatjuk más nyelvtani szerkezetekkel.

Elolvasom

A gerund és az infinitive – Angol érettségi

Míg a magyarban kontextustól függetlenül csak egyféle főnévi igenevet használunk (pl. enni, aludni), addig az angolban kétfélét: az “-ing” végződésű igét, illetve a “to + szótári alakú ige” szerkezetet. Sajnos nem mindig könnyű eldönteni, hogy mikor melyik alak használata számít helyesnek. Ugyanis ilyenkor a főnévi igenév előtt álló igétől függ, hogy melyiket vonzza maga után. A legtöbb esetben ez nem logikusan, inkább csak szokás alapján dől el – ebben a videóban mégis megpróbálunk logikát csempészni bele néhány trükk segítségével, hogy könnyebben megjegyezhesd a különbségeket!

Elolvasom

Érvelés a szóbelin – Angol érettségi

Az angol emelt szintű érettségi szóbeli részének nagyon fontos feladattípusa az érvelés. Ilyenkor egy megosztó állítással kapcsolatban kell azonnal megfogalmaznod a véleményedet, a vizsgáztató tanár pedig az ellentétes álláspontot fogja képviselni. Ebben a videóban megosztjuk veled, hogyan tudsz összeszedetten véleményt kifejteni, okosan érvelni, reagálni a másik fél érveire, illetve tiszteletteljesen és határozottan kifejezni, ha nem értesz egyet vele. Ezen kívül az is szóba kerül, hogy mit érdemes mondani, ha nem jut eszedbe semmi, vagy épp kifogytál az érvekből.

Elolvasom

Present Perfect – Angol érettségi

A Present Perfect az egyik leggyakrabban előforduló igeidő az angol nyelvben, a használata mégis sok tanulónak fejtörést okoz – leginkább talán azért, mert a magyar nyelvtanban nincs igazán megfelelője. A legjobb, ha úgy gondolunk rá, mint egyfajta félmúltra: akkor használjuk, ha a múlt és a jelen határán áll az a cselekvés vagy történés, amiről beszélni szeretnénk. A videóban ennek a különböző eseteit tekintjük át nagyon részletesen, és kitérünk a tipikus időhatározókra is.

Elolvasom

Feltételes módok – Conditionals – Angol érettségi

Az angolban négy feltételes módot különböztetünk meg az esemény bekövetkezésének valószínűsége szerint. Ezeket nyelvtankönyvekben Zero, First, Second és Third Conditional neveken találjuk meg.
Nagyon fontos tudni, hogy milyen igeidőket, igealakokat, segédigéket használunk a különböző feltételes módok első és második tagmondatában. Ezeket tekintjük át ebben a videóban.

Elolvasom

Négy jövő idő – Angol érettségi

Az angolban fontos, hogy milyen nyelvtani szerkezetet választunk, amikor a jövőről beszélünk. Ez attól függ, hogy mit szeretnénk pontosan kifejezni: például hirtelen ötletet, régebbi elhatározást, jóslatot, ígéretet, stb.
A négy leggyakrabban használt angol igeidő, ami itt a segítségünkre lehet: a Present Simple, a Present Continuous, a Future Simple (“will”), és a “to be going to” szerkezet. Ezeket tekintjük most át. Illetve megemlíthetünk két ritkábban használt időt is: a Future Perfect-et és a Future Continuous-t.

Elolvasom