2023. májusi emelt szintű fizika érettségi feladatlap megoldása

2023. májusi emelt szintű fizika érettségi feladatlap megoldása

2023. májusi emelt fizika érettségi feladatlap I. rész

A feladatlap első része 15 feladatból áll. Mindig olvassátok el figyelmesen a feladatok előtti utasításokat, és oszd be jól az idődet, mert az egész feladatlap megoldására 240 perc áll a rendelkezésedre. Azt javasoljuk, hogy azokkal a feladatokkal kezdj, amiket egyből meg tudsz oldani, a nehezebbekre pedig majd később visszatérsz. A megoldások során használhatsz számológépet és függvénytáblázatot. Az előbbit mindenképp ajánljuk, hogy ne egy véletlen elszámolás miatt ússzanak el a pontjaid. 

Az első részben találsz hőtant, elektromosságtant, kinematikát, rezgőmozgást és csillagászatot is. Megpróbálunk kommunikációt létesíteni egy távoli csillag exobolygójának lényeivel, egy kísérleti jármű gyorsulását számoljuk a Holdon, és a Starlink műholdrendszer keringési sebességét is megvizsgáljuk. Emellett lesz magfizika és egy tengerjáró hajó elsüllyedésének rejtélyét is megoldjuk. 

2023. májusi emelt fizika érettségi feladatlap II. rész

A feladatlap második részében három témát adnak meg nektek, amelyekből egyet kell kiválasztanotok. Az egyikből kell esszét írnotok másfél-két oldal terjedelemben, összefüggő ismertetés formájában. Az értékelésbe nem csak a tartalmi rész számít, hanem a szabatos, világos fogalmazást, a logikus gondolatmenetet, sőt még a helyesírást is figyelembe veszik. 

Ennél a feladatlapnál a Maxwell-Boltzmann-eloszlás, a Doppler-jelenség és az egyszerű gépek témájából lehetett választani. 

2023. májusi emelt fizika érettségi feladatlap III. rész

A feladatlap harmadik és egyben utolsó részében 4 feladat vár rátok. Megállapításaitokat szövegesen, rajzzal vagy számítással indokoljátok! Fontos, hogy a jelöléseitek egyértelműek legyenek. 

Itt találkozol egy puska elsülésének energiájával, meg kell vizsgálnod egy kerékpár első kerekének nyomását a gáztörvények segítségével, fel kell építened egy áramkört, végül pedig lézerfénnyel kísérletezhetsz. 

Megosztás Facebookon
Megosztás WhatsApp-on
Megosztás E-mailen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment