Emlősök (és az ember) vérkeringése

Emlősök vérkeringése

Általános tévhit a vérkeringéssel kapcsolatban, hogy az artériák az oxigénben gazdag, míg a vénák az oxigénben szegény vért szállítják. Valójában artériának nevezzük a szívből kilépő ért, és vénának a szívbe belépő ért.

A vérkeringés feladata ellátni a szöveteket oxigénnel és tápanyagokkal, valamint eltávolítano a szén-dioxidot és a salakanyagokat. A testünkben a szerveink elhasználják az oxigént a működésükhöz. Az elhasznált, oxigénben szegény vért a vénák gyűjtik össze, majd elszállítják a szívbe, ahol az alsó és a felső üres vénán keresztül megérkezik a vér a jobb pitvarba. A jobb pitvarból egyenesen tovább áramlik a vér, és megérkezik a jobb kamrába. Ezt a két üreget vitorlás billentyűk választják el egymástól. A jobb kamrából lökődik tovább a vér a tüdőbe, a tüdő artérián át, ahol a belélegzett, oxigénben dús levegő miatt a vér oxigénnel tud telítődni. Innen érkezik vissza a szívhez a vér a bal szívfélbe. Először a bal pitvarba, onnan pedig a bal kamrába halad tovább. Ezt a két üreget szintén vitorlás billentyűk választják el egymástól. Ezt követően a bal kamrából lökődik ki a vér nagy erővel a testünk felé az aortán át.

Ne felejtsük el, hogy magának a szívnek is szüksége van saját érhálózatra. Az aortából lépnek ki azok a koszorús erek, amelyek a szív vérellátásáért felelnek.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás WhatsApp-on
Megosztás E-mailen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment