Biológia érettségi: EKG és a szívműködés

biosz érettségi EKG

 

Az EKG a szív elektromos tevékenységéről ad információt. Ez egy rendkívül jó vizsgálat, mert:

-egyszerű

-olcsó

-fájdalommentes

-rendkívül informatív

 

 

A szívciklus két fázisból áll. Az első fázisban a két pitvar húzódik össze, ez által belökődik a vér a két kamrába. Ezt követően a pitvar elernyed, miközben már összehúzódnak a kamrák, kilökve a vért a szívből az aortába és a tüdő artériába. Ez a két fázis váltakozik: pitvar-kamra-pitvar-kamra, így húzódik össze, majd ernyed el.

A P hullám (pitvari hullám) detektálja a pitvarok összehúzódását. Ezt követi a QRS-komplexum (kamrai hullám), ami a kamrák összehúzódását írja le. Utána kis szünetet követően egy T nevezetű hullámot detektálunk, ami a kamrák elernyedését írja le. A pitvarok elernyedése beleolvad a QRS-be.

Az EKG nem csak az egészséges szívről, a frekvenciáról és a szív méretéről adhat információt, hanem egyes betegségek diagnosztikájához is nagyon jól jöhet. Például hoztuk az akut infarktust, ahol az S-T szakasznak a megemelkedése alapján egyből észrevehető a probléma.

 

 

Fun fact:

Az EKG elvét Willem Einthoven holland fizikus fedezte fel, amiért 1924-ben Nobel-díjat kapott.  Az első EKG készülékek teljesen máshogy néztek ki, mint mai modern, kompakt társaik. A vizsgálat elvégzéséhez a végtagokat sóoldatos tartályokban kellett helyezni.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás WhatsApp-on
Megosztás E-mailen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment