Fizika érettségi Munkatétel

Fizika emelt szintű érettségi munkatétel

A 2020 májusi emelt fizika érettségi egyik feladatában a hagyományos íj és a visszacsapó íj feszítéséhez szükséges erőt ábrázolták annak függvényében, hogy mennyire van kihúzva az íj húrja. Arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy melyik íjjal lehet nagyobb sebességgel kilőni ugyanazt a nyílvesszőt, ha mindkét íjat ugyanannyira húzzuk ki.

Az alábbi válaszlehetőségek közül lehetett választani:

A, A hagyományos íjjal.

B, A visszacsapó íjjal.

C, Azonos lesz a sebesség a két íj esetén.

Látható, hogy a visszacsapó íj esetén az erő-megnyúlás diagramon a görbe alatti terület nagyobb, mint a hagyományos íj esetében. Tudjuk, hogy a diagramon a görbe alatti terület a munkának feleltethető meg, így megállapíthatjuk, hogy a visszacsapó íj esetében nagyobb munkát kell végeznünk, mint a hagyományos íj esetén. A munkatétel alapján ez a munka fog végeredményben a kilőtt nyílvessző mozgási energiájára fordítódni, azaz a visszacsapó íj esetén a kilőtt nyílnak nagyobb lesz a mozgási energiája. Mivel ugyanazt a nyílvesszőt lőttük ki mind a két esetben, ezért ezek tömegei megegyeznek, így a nagyobb mozgási energiájúnak lesz a sebessége nagyobb (tehát a visszacsapó íjjal kilőtt nyílvesszőé).

A levezetett ismeretek birtokában melyik lesz a helyes válasz? Ha nem tudod, nézd meg a feladathoz kapcsolódó videónkat.

Megosztás Facebookon
Megosztás WhatsApp-on
Megosztás E-mailen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment