Fizika érettségi: Newton törvényeinek esete egy Teslával

Newton törvények klasszikus mechanika tehetetlenség dinamika kölcsönhatás szuperpozíció

Newton-törvényeknek nevezzük a klasszikus mechanika alapját képző négy alaptörvényt, amelyek segítségével meg tudjuk határozni a tömeggel rendelkező testek viselkedését.

Newton I. törvénye más néven a tehetetlenség tövényeként ismeretes. Ez alapján a test nyugalomban marad vagy az aktuális sebességével egyenes vonalú, egyenletes mozgással végez egészen addig, amíg valamilyen külső erőhatás a testet mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszeríti.

Newton II. törvénye a dinamika alaptörvénye. Kimondja, hogy egy pontszerű test gyorsulása egyenesen arányos a rá ható erővel, és fordítottan arányos a test tömegével.

Newton III. törvénye a hatás-ellenhatás (kölcsönhatás) vagy erő-ellenerő törvénye. Eszerint két test kölcsönhatása során mindkét testre egyező nagyságú, azonos hatásvonalú, de egymással ellentétes irányú erő hat.

Newton IV. törvénye a szuperpozíció elve, amely azt mondja ki, hogy ha egy testre egyidejűleg több erő hat, akkor ezek együttes hatása megegyezik a vektori eredőjük hatásával.  

Vizsgáljuk meg Elon Musk Teslájának példáján keresztül Newton törvényeit! Az autó tömege 2241 kg, és 2.5 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra.

Megosztás Facebookon
Megosztás WhatsApp-on
Megosztás E-mailen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment