Fizika érettségi: Newton törvényeinek esete egy Teslával

Newton törvények klasszikus mechanika tehetetlenség dinamika kölcsönhatás szuperpozíció

Newton-törvényeknek nevezzük a klasszikus mechanika alapját képző négy alaptörvényt, amelyek segítségével meg tudjuk határozni a tömeggel rendelkező testek viselkedését.

Newton I. törvénye más néven a tehetetlenség tövényeként ismeretes. Ez alapján a test nyugalomban marad vagy az aktuális sebességével egyenes vonalú, egyenletes mozgással végez egészen addig, amíg valamilyen külső erőhatás a testet mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszeríti.

Newton II. törvénye a dinamika alaptörvénye. Kimondja, hogy egy pontszerű test gyorsulása egyenesen arányos a rá ható erővel, és fordítottan arányos a test tömegével.

Newton III. törvénye a hatás-ellenhatás (kölcsönhatás) vagy erő-ellenerő törvénye. Eszerint két test kölcsönhatása során mindkét testre egyező nagyságú, azonos hatásvonalú, de egymással ellentétes irányú erő hat.

Newton IV. törvénye a szuperpozíció elve, amely azt mondja ki, hogy ha egy testre egyidejűleg több erő hat, akkor ezek együttes hatása megegyezik a vektori eredőjük hatásával.  

Vizsgáljuk meg Elon Musk Teslájának példáján keresztül Newton törvényeit! Az autó tömege 2241 kg, és 2.5 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra.

Tanulj bárhonnan, határok nélkül!

Jelentkezz az Elit Oktatás – Érettségi Felkészítő kurzusaira és irány az egyetem

Csorba Benjamin

Vegyészmérnök, MSc.

Emelt szintű fizika és középszintű matematika érettségi felkészítő tanárunk

Csorba Benjámin korábban az ELTE-TTK kémia alapszakának vegyész szakirányán szerzett diplomát kitüntetéses minősítéssel, jelenleg a BME-VBK hallgatója, itt elnyerte a VBK Kiváló Hallgatója díjat. Számos gimnáziumi versenyen, köztük több tárgyból az OKTV-döntőn szerepelt eredményesen ő is (matematika országos 5. hely, kémia 9. hely, fizika 15. hely), és tanítványai is. Az egyetemi Hajós György Matematikaversenyen az alapszak mindhárom évében bekerült az ELTE-TTK csapatába, a versenyen mindig legjobb 6 közt végzett. Ötödik éve a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, valamint a Középiskolai Kémiai Lapok versenyfeladatainak javítója, magánórái mellett szervezője volt az Eötvös Természettudományos Tábornak, és az Oláh György Kémiaversenynek is, a BME-VBK gólyáinak tartott Kémszámtáborban matematikát tanított.

Megosztás Facebookon
Megosztás WhatsApp-on
Megosztás E-mailen

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment